ZdorovGuru.com

Gențiană

Tipuri și descriere

Recoltarea și depozitarea

proprietăți farmacologice și compoziția

indicaţii

Video: gentiana pulmonară (pneumonanthe Gentiana)

Metode de utilizare

Contraindicații

Proprietățile curative ale gențiana

Video: Gentiana cruciata - (Gentiana cruciata).

Gențiana - este o plantă care aparține familiei GENTIANACEAE, cum este numit - gențiană, o placă de bază, o rădăcină de amărăciune, bitterling. Gențiana gen sunt aproximativ 500 de specii, printre care sunt ierburi și arbuști, plante perene și anuale care cresc mai ales în zonele muntoase ale Europei Centrale.

Tipuri și descriereHollow neavând ramuri, tulpina gențiană poate ajunge la o înălțime de 120 cm, un scurt despicată rizomi și trece în rădăcină groasă, lungime și 60 cm, puternic și ramificat. Cele sunt aranjate opus frunze, sunt exprimate vene arcuit (3 până la 5), ​​o formă ovală, în scădere în dimensiune pentru a avansa de la baza spre apex. flori de gențiană care sunt pe tulpini lungi, sunt grupate în semiumbels axilare de 3-12 flori, plante de fructe a atins punctul culminant umplut cu multe semințe mici. semințele de gențiană sunt ușor dispersate de vânt, datorită formei sale, sub forma unui fus. plantă înflorită la momente diferite, în funcție de specie, florile gențiană poate fi alb, galben, albastru sau albastru.

Mai mult de 90 de tipuri de gențiană culturale folosite pentru a decora casele și grădini de flori, multe specii de plante au fost folosite în medicina populară, de exemplu, albastru ordinare sau gențiană, razdelnochashechkovaya, aspră, macrophylla, bărbos și rece. Medicina oficială recomandă, de asemenea, utilizarea de droguri gențiană galben și consideră că este un substitut pentru gențiană la fața locului.

gențiană galben

gențiană galben - o plantă erbacee perenă, care face parte din specii pe cale de dispariție și se află sub protecție strictă. Înflorește în iulie-august, care formează flori galbene, care sunt situate în verticile false, flori, gențiană, precum și semințele sunt folosite ca plantă medicinală în industria de asistență medicală. Cea mai mare valoare a plantei are o porțiune de bază, care este o parte din diferite medicamente în rețete oamenilor pentru tratamentul sunt, de asemenea, utilizate pe scară largă de flori și semințe de gențiană.

Recoltarea și depozitarea

În condițiile naturale în creștere în scopuri terapeutice, în primăvara sau toamna folosind doar rădăcinile plantelor care au ajuns la vârsta de patru. Când cultivate pe plantații rădăcină de gențiană în cultură sape de 5-6 ani, de la sol, se taie în bucăți de 15 cm lungime, se spală cu apă rece și uscate la soare sau într-o cameră caldă, cât mai repede posibil pentru a păstra proprietățile sale medicinale. Gata să mănânce materii prime sunt depozitate nu mai mult de 5 ani, într-un loc uscat și răcoros.

proprietăți farmacologice și compoziția

Compoziția conține rădăcină de gențiană le dă un gust glicozide amare, cum ar fi gentsiopikrin și amarogentsin. De asemenea, în planta includ: flavonoide, catechine, iridoide, gentsianin alcaloide, substanță rășinoasă, acid ascorbic, pectine, ulei volatil, tanin și mai mult de 10 acizi fenolcarboxilici. Datorită conținute în rădăcinile unei substanțe amare din plante este îmbunătățită de motilitate și stimulează secreția tractului gastro-intestinal, ceea ce ajută la îmbunătățirea apetitului și digestia. Gențiana îmbunătățește, de asemenea, secreția de bilă, are un efect antiseptic, un efect pozitiv asupra ritmului cardiac.gențiană galben

indicaţii

Preparate gențiană utilizate în tulburări digestive, anemie, diateză, si ca tonic dupa boli lungi si severe. In medicina populara, radacina, florile gențiană și semințele au fost mult timp folosite pentru a consolida vitalitatea, îmbunătățirea funcțiilor vezicii biliare și ficatului, tratamentul artritei, scorbut, guturai de stomac, malarie, arsură, flatulență. Atunci când este aplicat bulioane topic gențiană utilizată pentru vindecarea rănilor și ca mijloc împotriva transpirație excesivă a picioarelor.

Metode de utilizare

Pentru a îmbunătăți apetitul recomanda 1 lingura. lingură zdrobit se fierbe rădăcină de gențiană în 250 ml de apă timp de 10 minute, luând supa la 20 ml timp de 20 de minute înainte de masă. Tinctura de gențiană în acest scop, se recomandă să se ia 30 picaturi diluate la articolul 6. linguri de apă. Pentru tratamentul transpirației picioarelor folosind un decoct preparat din 5 Art. linguri de tocat gențiană si 3 linguri. linguri de coaja de stejar. Apa bruta se toarnă și se fierbe timp de 10 minute, apoi filtrat și folosit pentru băi de picioare în fiecare noapte, la culcare.

Contraindicații

medicamente Gențiana nu sunt recomandate pentru utilizarea în timpul sarcinii și alăptării, persoanele cu ulcere gastrice sau intestinale, cu tensiune arterială ridicată, dar, de asemenea, predispuse la o varietate de alergic reacții. Nu utilizați infuzia plantei la o doză mai mare de 35 de picături, deoarece dozele în exces poate cauza dureri de cap, amețeală, înroșirea feței.

Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit